Melanie Square Dutch

Melanie Square – Dutch

Door Carolyn Christmas

Afmeting: 30 cm

Materialen

Garen geschikt voor haaknaald 4,5-5,5 in maximaal vier kleuren. Ik heb Impeccable van Loops and Threads gebruikt in de volgende kleuren:

A            Soft Fern

B            Rich Orchid

C            Fern

D            Soft Rose

Haaknaald 5,00 mm of de maat die nodig is om de juiste stekenverhouding te krijgen.

Stekenverhouding: Toer 1-4 moet 10,75 cm zijn.

Speciale steken

Magische ring (optioneel) kijk op http://www.mooglyblog.com/the-magic-circle/

Toer sluiten met een naald/onzichtbaar sluiten van een toer (optioneel) kijk op http://www.lookatwhatimade.net/crafts/yarn/crochet/crochet-tutorials/crochet-invisible-join-vs-slip-stitch-join/

Bessensteek: Werk aan de verkeerde kant van het werk, (v in volgende steek, dst in volgende steek) herhaal zoveel maal als staat aangegeven.

3-st startcluster: 2l (telt als eerste gedeeltelijk st in het cluster), (omslaan, haal een lus op in dezelfde steek of ruimte, omslaan, door twee lussen op de naald halen) tweemaal, omslaan, door alle drie de lussen op de naald halen.

3-st cluster: Omslaan, haal een lus op in de aangegeven steek of ruimte, omslaan, door twee lussen op de naald halen, (omslaan, haal een lus op in dezelfde steek of ruimte, omslaan, door twee lussen op de naald halen) tweemaal, omslaan, door alle vier de lussen op de naald halen.

Instructies

Toer 1: Met kleur A, 5l, sluit met een hv in de 1e l tot een ring (of gebruik een magische ring), 3l (telt als st), 11st in de ring, sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3l (of sluit de toer m.b.v. een naald). Hecht af. (12st)

Toer 2: Hecht kleur B aan met een hv in een willekeurige steek, maak een 3-st startcluster in dezelfde steek (zie Speciale Steken), 2l, (3-st cluster in volgende steek—zie Speciale Steken—2l) tot het einde van de toer, sluit de toer met een hv in de bovenkant van het startcluster. Hecht af. (12 3-st clusters, 12 2-lossenruimtes)

Toer 3: Hecht kleur D aan met een v in een willekeurige 2l-ruimte, (l, v, l) in dezelfde steek, (v, l) tweemaal in elke 2-lossenruimte tot het einde van de toer, sluit de toer met een hv in de 1e v. Hecht niet af. (24v, 24 1-losseruimtes)

Toer 4: Ga verder met kleur D, hv in 1-losseruimte, 3l (telt als st), (st, 2l, 2st) in dezelfde ruimte, * hst in volgende 1-losseruimte, (v in volgende 3 1-losseruimtes) driemaal, hst in volgende 1-losseruimte **, (2st, 2l, 2st) in volgende 1-losseruimte *, herhaal van * tot * tot het einde van de toer, stop de laatste herhaling bij **, sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3l (of sluit de toer m.b.v. een naald). Hecht af. (9 steken langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 5: Hecht kleur C aan met een hv in een willekeurige 2l-hoekruimte, 3l (telt als st), (st, 2l, 2st) in dezelfde ruimte, st in elke steek tot het einde van de toer en (2st, 2l, 2st) in elke 2l-hoekruimte, sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3l. Hecht niet af. (13st langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 6: Ga verder met kleur C, 3l, st in volgende steek, (2st, 2l, 2st) in 2l-hoekruimte, st in elke steek tot het einde van de toer en (2st, 2l, 2st) in elke 2l-hoekruimte, sluit met een hv in de 3e l van de eerste 3l (of sluit de toer m.b.v. een naald). Hecht af. (17st langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 7: Keer en werk verder aan de verkeerde kant. Hecht kleur B aan met een v in een willekeurige 2l-hoekruimte, 2l, v in dezelfde ruimte, * (dst in volgende steek, v in volgende steek) achtmaal, dst in volgende steek **, (v, 2l, v) in 2l-hoekruimte *, herhaal van * tot * tot het einde van de toer, stop de laatste herhaling bij **, sluit de toer met een hv in de 1e v. Hecht af. (9 bessensteken en 10v langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 8: Werk verder aan de goede kant, hecht kleur A aan met een hv in een willekeurige 2l-hoekruimte, 3l (telt als st), (2st, 2l, 3st) in dezelfde ruimte, * sla de volgende v over, (sla het volgende dst over, 2st in volgende v) achtmaal, sla het volgende dst over, sla volgende v over **, (3st, 2l, 3st) in volgende 2l-hoekruimte *, herhaal van * tot * tot het einde van toer, stop de laatste herhaling bij **, sluit met een hv in de 3e l van de eerste 3l. Hecht niet af. (22st langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 9: Ga verder met kleur A, 3l (telt als st), st in elke steek tot het einde van de toer en (2st, 2l, 2st) in elke 2l-hoekruimte, sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3l (of sluit de toer m.b.v. een naald). Hecht af. (26st langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 10: Keer en werk verder aan de verkeerde kant. Hecht kleur D aan met een v in een willekeurige 2l-hoekruimte, 2l, v in dezelfde ruimte, * sla het volgende st over, (dst in volgende steek, v in volgende steek) 12-maal, dst in volgende steek **, (v, 2l, v) in volgende 2l-hoekruimte *, herhaal van * tot * tot het einde van de toer, stop de laatste herhaling bij **, sluit de toer met een hv in de 1e v. Hecht af. (13 bessensteken aan iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 11: Werk verder aan de goede kant, hecht kleur C aan met een hv in een willekeurige 2l-hoekruimte, 3l (telt als st), (2st, 2l, 3st) in dezelfde ruimte, * sla de volgende v over, (sla het volgende dst over, 2st in volgende v) 13-maal **, (3st, 2l, 3st) in volgende 2l-hoekruimte *, herhaal van * tot * tot het einde van de toer, stop de laatste herhaling bij **, sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3l. Hecht niet af. (32st langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)

Toer 12: Ga verder met kleur C, 3l (telt als st), st in elke steek tot het einde van de toer en (2st, 2l, 2st) in elke 2l-hoekruimte, sluit de toer met een hv in de 3e l van de eerste 3l (of sluit de toer m.b.v. een naald). Hecht af. (36st langs iedere zijde, 4 2l-hoekruimtes)